De Hamernoot

Joost van Hartevelt is een pianostemmer, -restaurateur, en – verhuurder. In 1981 behaalde hij zijn Meisterbrief aan de Handwerkskammer in Stuttgart. Daarmee werd hij ‘klavierbaumeister’.  En hoewel Joost zich niet heel erg op titels laat voorstaan, is dit wel een heel erg passende. Omdat het aangeeft dat hij nog op een authentieke, degelijke manier een ambacht heeft geleerd. En dat ambacht beheerst hij tot in de puntjes. Je piano is bij hem in veilige handen.

Ontstaansgeschiedenis
In de jaren ’80 heeft Joost de Hamernoot opgericht. Een flink aantal jaar werkte hij vanuit de binnenstad, maar sinds 1995 zit het bedrijf in een nieuwbouwpand aan de Laan der verenigde Naties in Middelburg. Joost bedient van hieruit heel Zeeland als het gaat om onderhoud en (concert)verhuur van piano’s.

Behoud van het ambacht
“Het stemmen van piano’s is een doevak,” vertelt Joost. “Dat leer je niet alleen maar uit een boekje.” Daarom is de Hamernoot een erkend leerbedrijf. Joost vindt het belangrijk dat er ook weer een volgende generatie pianostemmers komt. Om precies diezelfde reden is hij ook betrokken bij de opleiding tot pianostemmer aan het HMC in Amsterdam.